Kyyn rauhoittaminen muualla kuin pihapiirissä

HYVÄÄ JOULUA ja ONNELLISTA UUTTA VUOTTA 2016!

23.12.2015 11:40

Hyvää Kyymäistä Joulua!! Sananmukaisesti sillä satunnaisesti kotimaamme matelijoita ja sammakoita on näkynyt vielä näin joulun allakin!

Puhumme paljon ilmastonmuutoksesta, kuka puolesta ja jotkut vastaan ylipäänsä sen ilmenemisestä. Voimme kukin helposti kuitenkin vetää omat johtopäätöksemme viime talvien muttumisesta ihan jo kotimaasssamme. On poikkeuksellista että marraskuussa vielä nähdään säännöllisesti kyitä ja että joulukuussakin, joulun alla keskustelufoorumeilla kerrotaan havainnoista. Olen saanut muualtakin kuin rannikkoalueilta, ihmisten havaintoja kyistä sekä vaskitsoista, olipa jopa yksi auton alle jäänyt rantakäärme havaintokin joulukuun puolivälin jälkeen. Sammakoita seuranta-alueellani olen havainnut edelleen joulukuussa. Vastaavia havaintoja olen tehnyt aiempina lämpiminä vuosina ja alkutalvina mutta, viime vuosina saamani havainnot kansalaisilta tihenevät ja laajenevat. Tänä vuonna olen havainnut tätä jo lämmittävän meren vaikutusalueen ulkopuolella... Elämme jännittävää mutta samalla huolestuttavaa muutoksen aikaa monella saralla.

Toki esimerkiksi kyiden osalta keskustelemani havainnot, puhutaan nuorista yksilöistä joiden "joulu" käyttäytyminen vielä voidaan laittaa kokemattomuuteen oikeanlaisen talvehtimispaikan valinnan suhteen. Nämä kaikki talvella näkyvät vaihtolämpöiset ovat kuitenkin vaarassa. Ihmisen kannalta ajatellen voisi ajatella, että on tietysti mukava kun on lämmintä. Vaihtolämpöisillä eläimillä kuitenkin liian korkea ruumiinlämpö talven aikana ajaa ne nääntymiseen sillä energia kuluu loppuun liian lämpimässä. Kevääseen ei riitä siis voimia.

Tänään kuitenkin jo mennään kevättä kohti!

Hakusivu

Yhteystiedot

Kyyn rauhoittaminen Suomessa